Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Der findes en række forskellige typer trægulve, hvoraf de vigtigste grupper er plankegulve, skibsplankegulve, stavparketter (sildebensgulve) og parketgulve. Sidstnævnte kan du læse mere om her, hvor du bl.a. kan få tips til at finde det parketgulv, der er det perfekte valg til dit hjem.

Et parketgulv eller et 3-stavsparketgulv, som det også kaldes er et gulv, hvor det enkelte gulvbræt er opbygget af 3 stave, hvilket giver et gulv med et lidt mere levende og karakterfuldt udtryk end et plankegulv, der oftest har et mere roligt og enkelt udtryk. Egenskaberne for de to gulvtyper er de samme, så om du skal vælge det ene eller det andet er helt op til din smag og indretningsstil.

Er valget faldet på et parketgulv, er der stadig en række faktorer du skal tage stilling til. Skal gulvet være lyst, mørkt eller midtimellem? Hvilken sortering skal gulvet have? Og hvilken overfladebehandling ønsker du?

Lyst eller mørkt?

Om et trægulv er lyst eller mørkt afhænger primært af træsorten, men til dels også af den overfladebehandling gulvet har fået. Et gulv i ahorn eller ask hører som udgangspunkt til blandt de lyse gulve, mens eg er en smule mørkere ikke mindst hvis træet er røget. Træsorter som valnød og wenge giver til gengæld mørke gulve. Med en tonet overfladebehandling kan dette dog ændre sig, således findes eg eksempelvis både i meget lyse hvidtonede varianter og også i både grå- og mørktonede varianter.

Hvad der er det rigtige valg afgøres primært af din smag, men har du et lavloftet rum uden ret meget naturligt lysindfald, så kan et lyst gulv anbefales, da et mørkt gulv vil få rummet til at føles endnu mindre. Har du til gengæld et stort rum med masse af lys og hvide væg, så vil et mørkt gulv danne en smuk kontrast.

Gulvets sortering

Trægulve inddeles i sorteringer alt efter hvor meget farvespil, knaster og lignende de har. Derfor har sorteringen stor betydning for gulvets udtryk. Ønsker du et gulv med et stilrent og enkelt udtryk, så kan du med fordel vælge en sortering uden knaster og med meget lidt farvespil. Vil du derimod gerne have et gulv med et mere rustikt look, så bør du i stedet vælge en sortering, hvor der er et levende farvespil samt knaster.

Lakeret eller olieret?

Der findes andre typer overfladebehandling, men langt de fleste trægulve er i dag enten lakeret eller olieret. Her skal du både overveje gulvets udseende og hvor meget tid du er villig til at bruge på pleje af dit gulv. Et olieret gulv er meget smukt og har en helt særlig glød, men er samtidigt mere plejekrævende end et lakeret gulv.

Under overfladebehandlingen hører også gulvets overfladestruktur. Børstede gulve er blevet populære og de forskellige typer børstninger er med til at ændre træets udseende. Børstningen har primært en visuel betydning, så her kan du med fordel vælge det du synes er pænest.