Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Speciallavede designsmykker eller det som man i fagsprog kalder “custom made”, er i den grad blevet populært hos danskerne.

For bare et par år siden, var de klassiske design smykker og ure, fra bl.a. Georg Jensen og Skagen Jewelry eller noget af det man fandt oftest i de danske hjem. Tiden har ændret sig en smule, og derfor ser vi nu en kæmpe procentuel stigning i smykker der speciallaves.

Det foregår ofte sådan, at forbrugerne kommer ind med en eller flere objekter som de gerne vil have til at indgå i det komme smykke. Det er så designerens opgave at indarbejde det eller disse objekter, hvad enten der er tale om halskæder, armbånd, ringe eller sågar ure.

Trenden med at lave sine egne smykker, eller om ikke andet levere materialer til dem, kommer fra Spanien og Italien, hvor det gennem mange århundreder har været normen at omstøbe og re-designe smykker, der er gået i arv i familien, f.eks. fra en afdød bedstemor.

I følge flere eksperter er det dog ikke hele forklaringen. Vi mennesker har en tendens til at gøre det utraditionelle og når noget bliver for mainstream eller for “normalt”, ønsker vi at skille os ud. Derfor vil vi også se et skifte indenfor smykkeverdenen igen, indenfor en rum tid, mener eksperterne.

Der er både butikker online og offline, der gør sig i dette designformat, men langt de fleste vælger den fysiske butik. Her føler vi os mere sikre, når vi skal aflevere de objekter, der skal indgå i det nye smykke, og så er der rart at se med egne øjne, hvad den pågældende designer kan komme op med af finurligheder.